Zo blendt een nieuwe keuken feilloos in je bestaande interieur

dinsdag, augustus 21, 2018
Het heeft even geduurd, maar wij hebben een nieuwe keuken! Strak, stijlvol en simplistisch.
Nieuwe keuken
Toen wij in 2016 in onze ‘nieuwe’, bestaande woning kwamen, was het van begin af aan de bedoeling dat er een nieuwe keuken in zou komen. Omdat ik geen overhaaste beslissingen wilde nemen en er ook veel andere klussen te doen waren, hebben wij besloten de keuken niet direct te vervangen, maar pas als we in het huis zouden wonen. Inmiddels wonen wij er nu al twee jaar dus het werd wel tijd.
Type keuken
De keuze van het type keuken waren wij snel uit. Mat wit en greeploos stond snel vast.
Tijdloos en neutraal en daarmee perfect te combineren met diverse interieur stijlen.
De kleur wit maakt het geheel licht, wat nodig is aangezien de keuken niet een hele grote ruimte is bij ons.
Hoe kies je de juiste indeling?
De indeling daarentegen vond ik wel een uitdaging. Dit vanwege de enigszins geringe ruimte en een aantal vaste gegevens zoals een koof in de hoek waar leidingen doorheen lopen.
De originele keuken was een keukenblok tegen één wand. De apparatuur was los en oogt al snel rommelig.
Alle apparatuur moest dan ook inbouw zijn en de enige logische opstelling was een hoekopstelling.
Dit ook omdat de tegenoverliggende wand al bezet is door een grote servieskast wat een familiestuk betreft.
Nu kom je al gauw uit bij een aantal vaste gegevens. Zo is koken voor het raam is niet ideaal in verband met de afzuiging. Praktisch gezien is het handig om wasbak en vaatwasser bij elkaar in de buurt te plaatsen.
De koel-vriescombinatie en oven/magnetron kast zijn hoog, dus om die voor het raam te plaatsen was geen optie. En dan de persoonlijke voorkeuren. Zo heb ik de voorkeur voor een oven én magnetron apart, in verband met de mogelijkheid tot opwarmen en bakken tegelijk. Toen ik nog zonder man en kind woonde, kwam ik prima weg met mijn combi magnetron. Maar in een huishouden met meerdere personen, liep ik meer dan eens tegen het niet gelijktijdig uitvoeren aan.
Er lag dus al snel vast dat het kook gedeelte en de hoge kasten tegen de wand geplaatst zouden worden en het ‘natte’ gedeelte aan de raam kant. De verdeling van de wandkant was daarmee gemaakt. Beginnend met de hoge kasten.
De juiste keuken apparatuur
De kookplaat is een 4 pits geworden, maar wel met een breedte van 80 cm. Zo loopt deze keukenprinses niet te stoeien, met meerdere grote pannen tegelijk op de kookplaat. Aan beide zijden is voldoende ruimte voor afleg en snij mogelijkheden. Onder de kookplaat hebben wij gekozen voor laden. Makkelijker pakken tijdens het koken. En praktisch gezien handig omdat er geen carrousel kast in de hoek past, in verband met de koof.
Hier moet je opletten
Een knelpunt vond ik de raam kant. Hier zat een radiator die ik wel ergens terug wilde laten komen. Daarbij had ik met een hoekkoof te maken. En een terugkerend dingetje, de servieskast tegen de wand.
Uiteindelijk hebben wij er voor gekozen om in de hoek wel een hoekkast te plaatsen, waar vervolgens ter plaatse een hoek uitgezaagd is voor de koof. Hierdoor kunnen wij de ruimte toch optimaal benutten.
Achteraf gezien
De neuroot in mij had liever een mooi symmetrisch aanzicht hebben. Echter zorgt de opstelling 40-40-60-60 zoals deze nu is, voor het beste alternatief. De radiator is een designradiator geworden welke links boven het blad is geplaatst.
Voor het aanzicht heb de laden beperkt tot onder de kookplaat. De front van de vaatwasser is een geheel ook de hoekkast zou een deurtje moeten zijn. Dat heb ik dan ook doorgetrokken tot de overige twee kastjes waardoor het lijnenspel toch rustig oogt.
De looks van onze nieuwe keuken
Het blad heeft een bruingrijze betonlook, wat overeenkomt met onze vloer en daardoor de keuken een mooi geheel laat worden met de rest van de beneden verdieping.
Langs de wanden zit een spatlijst van 15 cm in gelijke afwerking als het blad, welke ook doorloopt in de vensterbank. Hierin zijn tevens de contactdozen verwerkt.
Helemaal links aan de raamkant 2 stuks voor het koffieapparaat en melkschuimer en aan beide kanten van de kookplaat 1 voor overige benodigde apparaten. Een waterkoker is niet nodig in verband met de quooker waardoor we altijd per direct gekookt water hebben. Ideaal!
Stijlvolle afwerking
Voor de afwerking achter de kookplaat hebben we gekozen voor vinylbehang. Dit is afneembaar en kleurvast en geeft je de mogelijkheid om de keuken nét een andere look te geven dan met de geijkte tegels of glasplaat.
Het behang is licht koper kleurig en heeft een leder structuur en metallic afwerking.
Het is apart maar toch subtiel waardoor het geheel nog steeds de beoogde rustige uitstraling behoud.
Ondanks dat de keuken groter is dan voorheen, heeft het een ruimere uitstraling door het lichte, rustige kleurgebruik en de inbouwapparatuur.
Ik ben heel blij met het resultaat, zowel in gemak als in uitstraling!
Liefs, Tessa
nieuwe keuken

De oude situatie

De nieuwe situatie

Nieuwe keuken

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com