Interview: Hoi-Man head designer van Jottum

donderdag, mei 18, 2017
Hoi-Man Cheung, head designer van het kindermerk Jottum, gaf ons een kijkje in haar dagelijkse bezigheden. Daar wilden wij meer van weten.

Interview: Hoi-Man head designer van Jottum

Wat zijn jou dagelijkse bezigheden bij Jottum?

Voor elk nieuwe collectie ben ik dagelijks met prints, stofstaaltjes en trimmings in de weer. Ik zet moodboards op voor de prints die we willen ontwikkelen en zoek bijpassende jacquards, kleuren, knopen, tapes erbij die ik op de beurs in Parijs heb gesourced. Daarnaast ben ik druk met het tekenen van alle styles en artworks voor de baby boys, baby girls en girls collecties.

Als ik zeg Jottum, zeg jij?

Jottum is een unieke en typisch Nederlandse kindermerk met een ontzettend rijke geschiedenis. Ontstaan vanuit het idee om kinderkleding te ontwerpen gebaseerd op theater kostuums zijn de diverse styles van Jottum met veel liefde en aandacht uitgewerkt.

Wij willen dat elk meisje zich als een prinsesje voelt in een Jottum jurk. Voor de prints laten we ons elk seizoen weer inspireren door de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Of het nou schilderijen zijn van oude meesters, de natuur of mode.

Waar zie jij Hoi-Man in Jottum terug?

Jottum werkt uitsluitend met erg rijke materialen die met veel zorg zijn uitgekozen en met producenten uit Europa waar we al heel lang een goede samenwerking mee hebben. Hierdoor blijft de kwaliteit van Jottum altijd bewaard en gaat onze kleding jarenlang mee. We horen daarom heel vaak van klanten dat hun dochters hun favoriete Jottum jurk nog heel lang bewaren. Zelf verkies ik ook altijd kwaliteit boven kwantiteit en steek ik veel tijd in om unieke stukken te zoeken voor mezelf of mijn zoontje.

Interview: Hoi-Man head designer van Jottum

Wat is zonder twijfel de stijl van Hoi-Man?

Mijn garderobe is niet heel groot of uitgebreid en ik shop niet vaak. Liever zoek ik online naar mooie tweedehandse stukken die niemand anders heeft bijvoorbeeld. Ik heb stukken in mijn kast hangen die ik al meer dan 10 jaar heb en nog steeds draag. Ik denk veel na over massaproductie wat tegenwoordig, helaas, de trend is en wil me er liever van afzetten wanneer dat mogelijk is. Zo bestel ik ook nooit hele dozen online van H&M of Zara om vervolgens weer terug te sturen om aan het milieu te denken. Verpakkingen en transport zijn misschien net zo vervuilend als de massa kleding productie.

Easygoing meets sophisticated. Ik hou van een klassieke garderobe; goede denims zonder poespas, mooie (witte) blouses, tailored jasjes, bijzondere leren items en unieke sieraden om het af te stylen. Wel staat comfort altijd hoog in het vaandel bij mij.

Liever zoek ik online naar mooie tweedehandse stukken die niemand anders heeft

Welk item zorgt bij jou met regelmaat voor een fashion crush?

Ik heb een grote jassen collectie. Vintage, nieuw, duur, goedkoop, klassiek, kort, lang, harig, padded, noem het maar op en ik heb het. Wat de meeste mensen met schoenen of tassen hebben, heb ik een liefdesverhouding met goede jassen. Het maakt soms niet uit wat je die dag aan hebt, maar een mooie jas kan je outfit ophalen en de finishing touch geven. Soms houd ik liever mijn jas aan omdat het een onderdeel is van mijn outfit die dag.

Wat de meeste mensen met schoenen of tassen hebben, heb ik een liefdesverhouding met goede jassen

Wat geeft jou een inspiratie boost?

Ik haal veel inspiratie uit bijzondere mensen met een mooi levensverhaal. Ook laat ik me graag inspireren door films, interieur, boeken, de natuur, structuren of moment opnames die ik heb beleefd.

Komt alles zo goed uit de verf als je in gedachten hebt?

Voor Jottum werk ik met de beste mensen om mij heen. Ik barst vaak van de ideeën en kan met mijn gedachtes vaak afdwalen en dagdromen over stoffencombinaties, leveringen, kleuren, etc. Een ontwerpproces is fantastisch, maar ook gecompliceerd.

Met de product manager heb ik vanaf dag één een bijzondere band en zij leest mijn tekeningen precies zoals ik in mijn hoofd heb gevisualiseerd. We zijn een klein team met z’n tweeën en  hebben vaak aan een woord genoeg, wat ontzettend fijn werkt en mij veel rust geeft. Ook onze producenten kent Jottum door en door en weet wat onze normen en waarden zijn dat we niet veel meer hoeven uit te leggen. Ik kan met zekerheid zeggen dat bijna tachtig procent van mijn ideeën goed uit de verf komen zoals ik bedacht had.

Wat vind jij zelf een musthave als het om kinderkleding gaat?

Kwaliteit en comfort is ontzettend belangrijk voor de kleintjes. Vooral de hele kleine kindjes kunnen vaak nog niet duidelijk verwoorden wat ze willen dragen en fijn vinden. Met een peuter thuis weet ik ook dat er heel veel geknoeid wordt en moet een kledingstuk gewoon gewassen kunnen worden.

De ultieme fashion fail voor jou is?

Persoonlijk geloof ik niet in trends en denk ik ook niet dat er mode missers zijn qua specifieke items of stijl. Wel vind ik het jammer als iemand van top tot teen gekleed is in een merk of juist logomania. Maar misschien is dat juist ook wel het leuke aan mode; dat iedereen tegenwoordig zelf kan bepalen wat ze willen dragen.

 

Bekijk hier de mooie collectie van Jottum >>>

Interview: Hoi-Man head designer van Jottum

 

 

Interview: Hoi-Man head designer van Jottum door Debbie

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *